linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 mai 2013

Probleme in relatie? Afla care e cauza si trateaz-o! (Partea a 2-a - cele 5 limbaje ale iubirii)


In cazul in care nu ai citit prima parte o poti face aici cu un singur clik.


     Stii ce isi spun cei care se despart? “Ti-am dat totul”. Da, asa e, TOT ce ai crezut TU ca avea nevoie, dar nu te-ai concentrat cu adevarat pe nevoile reale ale jumatatii tale.


     “Pentru a ne comunica dragostea pe intelesul celuilalt, trebuie sa invatam limbajul primar prin care acesta recepteaza iubirea

      Oamenii neglijeaza un adevar fundamental: exista mai multe limbaje ale iubirii.

      In cartea “Cele 5 limbaje ale iubirii- de Gary Champman” acest aspect este mult mai bine detaliat.

Sa-ti dau 2 exemle ca sa intelegi mai bine despre ce este vorba:

1.    Din punct de vedere lingvistic,  lumea este alcatuita din mai multe comunitati care vorbesc aceeasi limba: japoneza, chineza, engleza etc. Cei mai multi dintre noi cresc invatand limba parintilor si a apropiatilor (limba materna).

Mai tarziu putem invata si alte limbi si putem sa ne intelegem mai bine cu ceilalti.

La fel este si in iubire. Limbajele prin care noi ne exprimam afectiunea si dragostea fata de cea a partenerului pot sa fie la fel de diferite precum engleza si chineza.

Oricat de mult ai incerca sa-ti exprimi iubirea in engleza, daca partenerul tau nu intelege decat chineza, nu vei reusi niciodata sa-I arati iubirea ta.

2.    “Ii spuneam mereu cat e de frumoasa, cat de mult tin la ea si cat sunt de mandru ca e cu mine, dar parca nu aprecia lucrurile acestea”. Motivul? Acesta este limbajul declaratiilor si acea persoana nu este receptiva la el.

Dupa mai mult de 30 de ani de consiliere matrimoniala, Gary Chapman a concluzionat ca exista 5 limbaje principale ale iubirii.

Acestea sunt:

1.    Declaratiile ( cuvintele de incurajare, cuvinte prin care ii spui partenerului cat inseamna pentru tine, cat de mult il/o iubesti etc.)

2.    Timpul acordat (este vorba despre timpul acordat 100% partenerului, de exemplu daca vorbesti cu el/ea in timp ce te uiti la TV atunci nu este timp acordat partenerului)

3.    Primirea de daruri (se refera la cadourile pe care le faceti unul altuia)

4.    Afectiunea (e vorba despre atingerile fizice, mangaieri, sarutari, etc)

5.    Serviciile (cand partenerul face ceva in locul tau, plateste facturile, duce gunoiul, iti pregateste masa sau orice alta forma de servicii)

Primul pas e sa accepti ca fiecare om are propriul limbaj principal de iubire  dobandit din copilarie. Este de obicei felul in care parintii isi aratau iubirea fata de tine cand erai mic/mica. Acesta este limbajul tau principal, cel prin care te simti iubit cu adevarat.

In primele zile, saptamani si luni de indragostire dintr-o relatie, ne aratam iubirea prin toate cele 5 cinci limbaje.

Vrem sa stam cat mai mult cu partenerul, facem tot ce putem pentru el, ii spunem cuvinte frumoase, ii oferim cadouri etc..

Insa dupa ce hormonii se mai potolesc (dupa 18-24 de luni) fiecare revine la limbajul predominant de iubire, care vine din copilarie.

Cunosc persoane carora poti sa le faci cadou cel mai scump obiect din magazin, poti sa stai cu ele 24/24 de ore, dar daca nu le oferi afectiune, nu se simt iubite. Asadar limbajul predominant de iubire al acestor persoane este afectiunea.

Partea proasta e ca daca partenerul nu vorbeste pe limbajul tau, atunci te vei simti singur, dar cu toate obligatiile unei relatii.

Aici fie ai o discutie cu partenera ta, fie pleci din relatie.(de obicei suferind)
Acum sa nu crezi ca doar limbajul predominant conteaza. Toate sunt prezente in viata noastra, intr-o oarecare masura.

De exemplu: un barbat care are ca limbaj al iubirii serviciile: ii place cand iubita lui ii gateste, cand il ajuta cu proiectele din viata personala, cand face rezervare la film etc. Atunci acest barbat se simte cel mai iubit.

In schimb, femeia, sa spunem ca are ca limbaj predominant afectiunea. Cand este stransa in brate, sarutata, atunci ea se simte cea mai iubita femeie.

Trece timpul si fiecare revine la propriul limbaj predominant de iubire. Femeia ii ofera afectiune barbatului, pentru ca asta i-ar placea ei sa primeasca, in schimb nu ii mai face servicii.
Barbatul devine mai distant fata de ea pentru ca nu se mai simte iubit, deci nu-I mai ofera afectiune, poate doar servicii.

Asa ajung doi oameni care se iubesc, sa se desparta. Pentru ca fiecare iubeste in felul lui.

Pentru ca nu stiu sa comunice pe limbajul partenerului.

Deci daca vrei sa detii CHEIA FERICIRII IN RELATIILE DE CUPLU trebuie sa aflii care este limbajul dominant al partenerei tale si sa inveti sa-ti exprimi iubirea folosindu-l.

Daca si partenera ta face la fel, atunci nu veti mai cauta satisfacerea nevoilor in alte parti. Va veti simti iubiti in propria relatie.

Incepe sa te pui in papucii jumatatii tale oricat de greu ar parea. Este important sa vezi lumea si din perspectiva cealalta.

Incepe sa practice si limbajul de iubire al partenerei si roag-o sa iti atraga atentia cand nu o faci.

Mie, personal, mi-a luat mult timp sa inteleg de ce nu merg relatiile dupa ceva vreme. Credeam ca asa e mereu si ca asa e normal.

Insa cu minimul de educatie in orice domeniu (chiar si in cel al relatiilor) poti evita multa suferinta si multe dezamagiri.

Tu care crezi ca este limbajul tau predominant de iubire? Astept cu interes comentariul tauJ

Cu drag,

Alex

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu